Wednesday, March 30, 2011

exam oh exam...

2 ari lepas jadual exam dh keluar...aku punyala xcited tgk jadual bukan sebab apa pon juz nk blik lg time studi week....hekhek orang smua bz nak studi aku plak blh nak balik kan?? ish3 xpatut btol.....tp nak wat cmna dh rindu sgt kat famili haa....alhamdulillah aku blh blik gk time studi week nnt klu stakat cuti 4 ari aku mmg x blikla tp dsebabkan paper aku lmbt so aku balik la....sonoknyer..... \(^ _^)/ exam sepatutnya start 20/4 tp paper aku lewat gler haa start...padahal kmi 4 paper je....huhhh geram...terpaksa jugak blik cuti sem lmbt...apapon sem ni kami x ttp pintu pagar kolej...hihihii suke3.....

* JADUAL EXAM

28/4/2011 - CTU
(Khamis) 9.00 pg - 11.00 pg

29/4/2011 - IML 506 (marketing)
(Jumaat) 2.45ptg - 5.45ptg 

04/5/2011 - IML 451 (Info proficiency)
(Rabu) 9.00pg - 11.00pg

09/5/2011 - IML 452 (cataloging)
(Isnin) 9.00pg - 12.00pg

SHHHhhhhhhh........

p/s; nasib baek besday aku xda exam....hikhikhik

Sunday, March 27, 2011

Hepi Bufday dear ♥♥♥

hari ni genaplah umo seorang insan yang amat ku sayang...hehehe hari nie bufday my dear yang ke-21....moga dia dmurahkan rezeki n berjaya dalam hidup....sy syg awk...hikhik (blh plak wat pengakuan tgh2 mlm nie...) sy harap hbgan kita akan berkekalan hingga akhir hayat...AMIN.....
 bufday boy....syg awk...♥♥♥


nie je yang sya blh bg...hihihi

Friday, March 25, 2011

.. juz picture ..

sweet couple (Jais & Ain)

me and syifa at pizza hut

nyummy...nyummy... so delicious...

ala-ala model gitu dalam lif... (dhla pic aku xda huhu)

Jais bengang dgn keta depan tp kmi still possing bergambar hahaha

muka penat haa lepas shopping....

nasi goreng chicken chop....sedap wehhh rugi x cuba....

Tuesday, March 22, 2011

Masihkah ada lelaki seperti ini???

Pada zaman dahulu, ada seorang jejaka yang sangat suka membaca dan selalu menghabiskan masanya di perpustakaan pada waktu lapang. Dia amat suka membaca novel dan buku cerita. Pada suatu hari, dia telah terjumpa sebuah novel yang ada tertulis pada kulit novel itu nama dan alamat seorang gadis di salah satu muka suratnya. Tertulis disitu "Catrina, ikhlas dan perlukan sahabat ".

Tergerak hati jejaka untuk mengutus surat kepada si gadis misteri itu. Setelah pulang ke rumah, jejaka itu menulis surat untuk memberitahu niat ingin berkawan dengan gadis itu. Beberapa hari kemudian si jejaka mendapat balasan daripada gadis tersebut bahawa dia juga bersetuju untuk berkawan dengan si jejaka.

Hari betukar minggu dan minggu bertukar bulan. Persahabatan mula bertukar kepada perasaan sayang. Namun begitu mereka masih belum pernah bersua muka. Si jejaka ingin sekali bertemu si gadis misteri dan begitu juga dengan si gadis. Walaupun kedua-keduanya masih belum
melihat rupa masing-masing, tapi perasaan sayang tetap berbuku di hati.

Pada suatu hari, si jejaka dipanggil oleh bala tentera untuk pergi ke medan perang. Si jejaka merasa amat susah hati kerana dia bimbang sekiranya dia mungkin tidak dapat berjumpa dengan si gadis kesayangannya. Maka diutuskannya sepucuk surat berbunyi "kalau Allah panjangkan jodoh kita, dan kamu masih sayang padaku, kita berjumpalah di stesen keretapi pada hari perang diumumkan tamat nanti. Aku akan memakai pakaian tenteraku dan membawa sekuntum mawar berwarna merah. Aku akan mengenali kamu sekiranya kamu juga memegang sekuntum bunga mawar merah. Setelah itu izinkanlah aku membawamu untuk makan malam dan bertemu orang tuaku".

Maka pergi lah jejaka ke medan perang dengan tenang setelah mengutuskan surat itu

Beberapa bulan kemudian

Pada hari pengumuman perang tamat, si jejaka pergi ke stesen
keretapi yang dijanjikan sambil memegang sekuntum bunga mawar merah di tangannya. Diperhatikannya seorang demi seorang gadis yang berada di stesen keretapi itu sekiranya ada yang turut memegang bunga mawar merah sepertinya.

Tiba-tiba, si jejaka ternampak seorang gadis yang agak berisi, sedikit hitam dan berjerawat mukanya duduk di kerusi roda sambil melihat sekeliling seolah mencari seseorang. Kakinya kudung dan tangannya cacat sebelah. Sebelah lagi tangannya memegang sekuntum bunga mawar berwarna merah. Si jejaka sangat terkejut melihat keadaan fizikal dan wajah gadis pujaannya selama ini amat berbeza dari imaginasinya, namun dia memberanikan diri menghampiri gadis tersebut.

"Catrina?" Gadis itu melihat ke arah si jejaka dan tersenyum ceria. Si jejaka terus menghulurkan bunga mawar kepada si gadis dan berkata, "aku amat merinduimu. Terimalah bunga ini dan pelawaanku untuk makan malam bersama kedua ibu bapaku. Orang tuaku tidak sabar-sabar lagi untuk bertemu denganmu" kata jejaka itu. Si gadis itu tersenyum lagi dan berkata, "aku tidak tahu apa yang terjadi. Tetapi ada seorang gadis cantik jelita memberikan bunga ini kepadaku sebentar tadi. Dia memintaku memberitahu kamu bahawa dia sedang menunggu kamu di restoran di hadapan stesen ini sekiranya kamu mempelawaku makan malam dan bertemu orang tuamu".
Berapa ramaikah manusia yang sesuci hati jejaka ini? Dia melihat kepada hati dan bukan kepada rupa. Dia telah mengotakan janjinya dan tetap berpegang kepada perasaan sayang walaupun pada mulanya dia menjangkakan gadis cacat itu adalah Catrina. Masihkah lagi wujud lelaki seikhlas dan seluhur hati pemuda itu?

Friday, March 11, 2011

~shopping & MURNI~

Selasa aritu aku kluar ngan member kelas...g sunway pyramid...besalah owang kedah mana penah pegi lagi kan...hihihi ni la 1st time aku g sana....yang pegi juz 4 owang jer....aku, sipa, ain ngan jais...kami pinjam keta opie....hhehehe opie x dapat join coz no money so no talk la kan?? teman diaowang shopping ke atau aku yang shopping sebenarnya nie....tula namanya pompuan pantang tengok benda yang cantik2 mesti nak bli..huuhuhuhu (dalam ati; nak wat cmna dh minat mcm tue...) aku adala jugak beli barang2 ckit cam belt, handbag n blaus...huhuuh byak kan??hehehe waktu sampai tu kami g makan dlu kt pizza huts... skali order nah amik banyak giler haa dengan soup nya, fries lagi, pizza 2 plate....wah2 makan besar btol kitaowang kan? padahal 4 owang ja kowt....last2 semua pakat x larat nk jalan dah....so rehatla dulu....then bermula xtviti menerjah setiap kedai yang ada kat sana...kecian gler dekat jais haa ikut je kami g mana-mana....dia jadi tukang angkat n bawa barang2 yang kami beli tu....lama jugakla kami shopping haaa....malam bawu kluar dari sunway tue...then kami g makan dekat restoran Murni...diaowang cakap makan kt situ mmg sedap kita boleh order je apa yang kita nak makan tapi sayangnya diaowang x sedaikan menu...kadang2 kita pon x taw nak order apa....restoran tu mmg sesak giler ahhh gua cakap sama luuuu....tamabah malam tu hujan rnyai-renyai mula turun...kami terpaksa tggu dlula sebelum makan coz dah x da meja makan....x penah lagi aku tgk restoran macam tu kalah nasi kandar ooo....finally kami dapat jugak duduk n makan...aku order nasi goreng lamp chop...ain nasi goreng chicken chop n jais also sipa pesan nasi goreng meletup....air plak kami order manggo jus ngan pink panther....2 je coz gelas mmg besau gler.....so time to eat.....hehehehe nyummmyyyyy

p/s: gambar next entry keh??? sabooooooo (^_^)

Tuesday, March 8, 2011

~I MISS HER~

bangun je dari tido tiba-tiba aku terus ingatkan mama...huhuuhu rindu sangat kt mama...bila la agaknya boleh balik kampung kan?? rindu mama, rindu masakan mama ya Allah cepatlah masa berlalu...I MISS MY FAMILI A LOT....huhuhu (!_!) dh agak lama aku x balik kampung..dulu time dok dekat je ngan rumah boleh dikatakan every weekend mesti balik umah....pagi nie jugak aku tingat masakan mama yang paling aku suka iaitu RENDANG DAGING... sedappppp sangat....makan selalu pon x muak owang kata....tingin sangat nk makan rendang...selalunya mesti kowang makan rendang time raya ja kan??/tapi aku setiap masa pon blh makan...bukan kena tggu raya jer...kt kampung semua benda blh dapat dengan mudah....lengkuas ke apa2 jela yang susah nak dapat kt bandar nie.... kalau kowang nak try belaja wat rendang daging...nie ada resepinya....
Selamat Mencuba......

Bahan-bahan

 1 kilo daging, dipotong ikut suka
1 liter santan
½ cawan kerisik
2 keping asam keping, direndam, cuci bersih dan dihiris halus
2 helai daun limau purut
1 ketul gula melaka (sederhana besar)
4 sudu makan gula
Garam secukup rasa
Serbuk perasa jika suka

Bahan untuk dikisar

20 batang lada merah
20 batang cili padi thailand
500 gram bawang kecil
6 biji bawang besar
10 ulas bawang putih
5 batang serai
3 inci halia
4 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
1 helai daun kunyit (batangnya dibuang)

Cara-cara

01.Bahan yang telah dikisar dimasukkan dalam kuali bersama daging.

02.Masak sebentar sehingga kering airnya sedikit, kemudian masukkan  santan, gula melaka, kerisik, daun limau purut, asam keping, garam dan  serbuk perasa.

03.Masak lagi sehingga ia kering.  Angkat dan hidangkan.

 

Monday, March 7, 2011

kenapa aku bertudung ??

Sudah hampir setahun aku memakai tudung.
Dan selama setahun juga soalan dan kata-kata ini diajukan padaku:
"Wah, dah bertudung! Kenapa kau bertudung?"
"Apa mimpi kau bertudung?"

"Baguslah kau dah insaf, macam poyo!"
"Macam baik sangat pakai tudung."
"Aku rasa kau lagi cantik tak bertudung."
"Bertudung bukan untuk orang kampung je ke?"

Macam-macam kerenah telah ku jumpa, tapi paling best sekali yang berkata begini pada ku,
"Baru MASUK ISLAM ke kak?"
Dan kenapa aku memilih untuk bertudung? Biar aku kongsikan bersama mengapa aku bertudung.
Peristiwa Pertama
Hampir setahun lalu, aku duduk berhampiran tingkap memandang ke luar.
Aku melihat burung-burung yang berterbangan dan awan yang biru di kaki langit.
Tiba-tiba hatiku berdetik, kalau suatu hari nanti jika aku ditimpa masalah macam mana ye?
Adakah kawan-kawanku akan bersama denganku? Atau mereka akan menjauhkan diri?
Hampir sejam aku memikirkan jawapannya.
Dan dengan itu, hatiku berdetik, apabila aku dilanda masalah, kawan-kawanku mungkin lari, tetapi Allah sentiasa bersamaku.
Dia sentiasa bersama hamba-hambanya.
"..cukuplah Allah menjadi penolong kami dan Allah adalah sebaik-baik pelindung, maka mereka kembali dengan nikmat dan kurnia (yang besar) daripada Allah, mereka tidak mendapat bencana apa-apa, mereka mengikuti keredhaan Allah. Dan Allah mempunyai kurnia yang besar." - Surah Ali -Imran:173-174
Peristiwa Kedua
Aku membaca sebuah berita kematian. Seorang pemuda yang lebih muda daripadaku meninggal dunia (sebab kematian tidak diingati).
Hatiku berdetik, bagaimana aku kelak di dalam kubur.
Pasti aku diazab dengan azab yang paling pedih. Kerana amalanku tidak sebagus mana.
Peristiwa Ketiga
Aku melihat berita di televisyen. Kisah seorang remaja wanita yang rosak akhlaknya.
Aku melihat ibu bapa remaja tersebut menangis semahu-mahunya megenang perilaku anaknya. Aku menjadi sebak.
Lantas terdetik di hatiku, bagaimana anakku kelak, akan beginikah sikapnya nanti?
Rentetan-rentetan ini yang membuka hatiku untuk bertudung. Agar aku mendapat keredhaan Allah SWT.
Apabila aku bertudung aku merasa ketenangan. Ketenangan yang ku cari selama ini.
Diriku tidak sempurna mana kerana aku insan biasa yang punya kelemahan dan kekurangan. Aku masih memperbaiki kelemahan diri.
Dekatkanlah diri dengan Penciptamu, kerana di situ ketenanganmu.
Peganglah pada tali yang satu; tali agamamu kerana tali agamamu tidak akan putus dan ia akan membantumu.
Jadi selepas ini, aku berharap tidak akan ada lagi yang bertanya mengapa aku bertudung.
Sebaliknya, ucapkanlah Alhamdullilah apabila melihat perubahanku.
p/s: kisah ini aku ambil dari seorang sahabat yang telah berubah hatinya untuk memakai tudung... moga hatinya ditetapkan iman dan sentiasa diredhai oleh Allah....AMIN...

Sunday, March 6, 2011

70 ayat jiwang wanita yang boleh membuatkan lelaki 'cair'

baca entry tu pon dh gempak kan ayat dia tue....heheheheh Betolkah ayat perempuan blh buat lelaki diluar sana cair dengan kite???urmmm... yang tu saya kurang pasti plak....pada pendapat korang macam mana dengan penggunaan ayat-ayat seperti dibawah...agak-agak diaowang blh cair ke dengan kita walaupun kita ni tidak memakai pakaian yang seksi-seksi.....
mari kita sama-sama  baca apa yang boleh buat lelaki cair dengan kita:

1. All I care about is being with you forever.
2. All the gold and diamond in the world are not enough to buy the love I have for you.
3. God created you for just for me.
4. I am addicted to your love.
5. I am crazy about you.
6. I cannot live without you.
7. I cannot stop thinking about you.
8. I did not mean to hurt your feelings.
9. I do not want to wake up from this wonderful dream with you.
10. I feel safe when I am with you.
11. I get lost in ecstasy when you make love to me.
12. I have finally discovered true love – you.
13. I love talking to you.
14. I love the way you make love to me.
15. I miss your hugs and kisses when we are apart.
16. I thank God for the day he brought you into my life.
17. I want to spend forever with you.
18. I will give anything to be with you.
19. I will give you my heart, my body, and my soul.
20. I will go with you to the ends of the world as long as you keep loving me.
21. I will rather be broke than trade your love for a million dollars.
22. I will travel a thousand miles to be with you.
23. I wish God had brought you to me sooner.
24. If anything happens to you, I will go crazy.
25. If I could I would make love to you a thousand times.
26. If I had to live life over again, I would live it with you.
27. If loving you is a sin, then let me be guilty.
28. If our love is blind, then I never want it to see the light of day.
29. Life without you will be like going to sleep and never having sweet dreams.
30. Loving you feels like heaven.
31. Loving you has made life even sweeter.
32. Loving you has made my life so full of joy and happiness.
33. My heart cries when we are apart.
34. You are my love, my heart, and my life.
35. No man has loved me the way you love me.
36. Nothing will ever stop me from loving you.
37. Ooh sweetie, you are so good to me.
38. Your warm hugs and your tender kisses are more precious than gold.
39. Talking to you is like sipping the most delicious wine – I want it to last forever.
40. The times we spend together are like precious gems that money cannot buy.
41. Time stops when you hold me in your arms.
42. When I am with you, my troubles seem to melt away.
43. When I look at you I see a man that I find irresistible.
44. Words are not enough to express how much I love you.
45. You are my prince.
46. You are my soul mate.
47. You are the most important person in my life.
48. You are the music that makes my heart sing.
49. You are the only man I ever want in my life.
50. You are the other half that makes me feel whole.
51. You are the perfect man for me.
52. You are the sweetest man I know.
53. You bring nothing but love, peace, joy, and happiness to my soul.
54. You bring so much joy and happiness to my life.
55. You love me gently.
56. You make me feel like a woman.
57. You make me feel so good I want to kiss you from your head to your toe.
58. You make me want you more each day.
59. You treat me like a princess and I love you with all my heart.
60. Your are the kindest man I know.
61. Your caring words touch the deepest part of me.
62. Your hugs and kisses melt my heart like chocolate ice cream on a warm summer day.
63. Your kisses are like warm chocolate on a cold winter night.
64. Your kisses are so good I feel tingles all over.
65. Your love is like a solid rock that will never break.
66. Your love is so good I can’t get away even if I wanted to.
67. Your love warms my heart like the glow of a candle light in a midsummer night’s dream.
68. Your loving whispers in a moon-lit night are like soothing wine, they put me in the mood.
69. Your smile is so comforting it makes my tears go away.
70. Your gentle touch sends chills up and down my spine.


p/s: kalau sapa-sapa nak try ayat nie pon blh je....gud luck dear.....(^_^)

Friday, March 4, 2011

~ gathering ~

alooooo....dalam entry kali nie sya nk cite tntg gathering yang bawu2 nie....quite fun...macam x sgka plak dari mula2 masuk penerapan juz da 11 orang senior then when my batch come ia dh jadi besar dengan penambahan ahli- ahli penerapan sebanyak 14 owang....totally dah dh 25 orang...skrang nie dh masuk batch y ke-3 dah...& apa yang puan Rafidah cakap kmi dh jadi bab y junior dh..hehehehe but still baby ok... (^_^) tapi y sedihnya puan ckp y dia mayb last jadi kami punya koordinator tu penerepan sem nie....huhuhu kami xnak lecturer laen y jaga kami...kami nk puan...hopefully next sem puan still be our coordinator.AMIN...

 eh... lupa plak nk cite pasal baby kami y bawu kan? junior kami semakin meningkat sebanyak 18 orang tpi y majoritinya dari UITM Segamat...huhh...napa ae? semuanya gurlz u know....juz batch kami je ada 2 kumbang di dalam taman...wowww!! adakah bunga-bunga dalam batch kami dapat menarik minat kumbang-kumbang tersebut??? ~ngeee kumbang-kumbang tulah yang akan menceriakan kami sekelas walaupun sekarang nie dah ada subjek yang kami x amik sama...but our relationship 1 kelas xkan terputus... haaa...sambung gathering tadi kan...aritu kami juz wat makan-makan and puan nk wat meeting tuk semua batch penerapan. kami juz tempah bihun goreng air oren n yang lazatnya kek secret recipe....jgn jeles uuuu.....kihkihkih batch kami y organize coz our senior ada kelas aritu...never mind....its ok....lagi 1 kami ada beli present dekat puan...so sweet because next sem we will get a new baby adik (panggilan dari izyan). x sabar sangat nk tgk baby adik nie...kami bli set hamper baby n mug itik tuk puan...semua tu mesti ada gmbar itik because puan mmg suka sgt itik...so sweet right??? baby adik...we hopefully u are gurlz but puan cakap baby adik kitaowang boyz n she also hopefully get a gurlz...juz wait n see....jom kita explore gambar2 gathering......

nie sipa n ain...

izyan n mavis (sarawark)



time nie puan senyum sampai ke telinga je dpt present walupun x seberapa...
(jais- one of our kumbang~ngee)

jeng..jeng...

sweet kan??

nyummy...time for eat....






at back is our baby...(junior)



p/s: hope nnt kita blh wat gathering lagi...kasi gempak lagi k u all.....luv u penerapan batch....

Wednesday, March 2, 2011

tips-tips diet dan pemakanan

tiba-tiba pagi nie sya tingin nk berkongsi tips-tips berdiet...mesti banyak diluar sana yang nak sangat berdiet tpi bila nampak saja makanan x jadi diet kan??? so sesiapa yang berminat marilah kita sama-sama lihat...

Kita mulakan dengan tip-tip diet dan pemakanan.Terdapat 10 tips kesemuanya..

1. Makan 5-7 hidangan kecil berbanding tiga hidangan besar. Ini bukan sahaja dapat mengawal nafsu makan, malah memastikan tenaga anda berterusan sepanjang hari.

2. Jangan skip hidangan. Ia tidak akan membantu anda kuruskan badan kerana nafsu makan anda akan bergelora dan metabolisma badan anda akan menurun.

3. Kenali keperluan kalori seharian anda. Ramai yang tidak mengenali keperluan kalori seharian masing-masing. Kalau tidak tahu, bagaimana hendak mengawal kuantiti pemakanan?!

4. Roti canai ... berapakah kalorinya? Pastikan anda kenali kandungan kalori-kalori makanan dan minuman seharian anda. 

5. Elakkan kalori daripada minuman. Ini adalah tip kuruskan badan yang paling mudah. Anda hanya perlu menggantikan minuman bergula seperti teh ais, milo, soft drink dan lain-lain dengan air bebas gula. Dengan cara ini, anda boleh mengurangkan kira-kira 10kg dalam setahun. Ingin belajar caranya? Mudah sahaja, kira jumlah kalori yang anda boleh jimat dengan tip ini.
6. Minum air mineral. Air tidak mengandungi apa-apa kalori dan tidak boleh menambahkan berat badan untuk jangka masa panjang. Tetapi elakkan pengambilan garam berlebihan kerana ia akan menambah takungan air dalam badan anda.

7. Jangan makan buah-buahan dengan berlebihan. Walaupun buah-buahan mengandungi vitamin dan mineral, ia juga mengandungi kalori (gula) yang boleh menggemukkan.

8. Segenggam tangan karbohidrat. Samaada anda makan nasi, roti, mee mahupun kentang (semua sumber karbohidrat), pastikan saiz hidangan tidak melebihi segenggam tangan. Jikalau masih tidak kenyang, tambahkan lauk.

9. Pastikan kuantiti pengambilan protein mencukupi. Sebagai panduan, ingatkan diri anda untuk mengambil 2 - 2.5g untuk setiap kg berat badan anda. Pastikan juga protein lebih mengenyangkan berbanding karbohidrat.

10. Kawal nafsu makan! Satu-satunya cara untuk mengawal nasfu adalah dengan memastikan ia tidak berpeluang untuk terjadi. Namun sekiranya nafsu makan itu sudah tiba, maka ia sudah terlewat.

p/s : jangan jadi macam nie taw...hehehe (^_*)